Labyrinth by Gijs Van Vaerenbergh

A one kilometer long maze of mind-boggling dimensions, shapes, and cut-outs make up "Labyrinth," Gijs Van Vaerenbergh's installation in the Belgian town of Genk.  Part of Genk's C-Mine Art Centre, the Belgian duo created an interactive installation that explores space and perspective.  The installation is an industrialised maze made of steel walls that measure five millimeters thick and up to five meters tall.  Within the walls of the maze are cut outs that allow visitors to see what's on the other side of some of the walls, although it might not necessarily help them find their way any better.  


The geometric shapes were cut using a series of boolean transformations.  a series of voids were put into a 3-D modelling program to create the cut-outs and create the general design of labyrinth.  The cut-outs, that come in the shapes of cones, cylinders, and spheres, create a fragmented view of the installation.  At some angles you might be able to see clear through the outside world, and at other you could find yourself staring into another wall of steel.  While labyrinths often exemplify a sense of claustrophobia and not knowing what comes next, Gijs Van Vaerenbergh's installation gives a false sense of confidence with the ability to see through sections of the walls.  

Visitors can also view the labyrinth from an aerial view, giving people the opportunity to see the piece from a view point that not many people normally see apart from the creator.  The art centre is located at an old coal mine with the mine shafts still intact.  Visitors are welcome to scale these towers to view the maze from above.  Watch people as they scramble into dead ends and retrace their steps to find their way out.   

The free installation will be on the site of C-Mine until September 2016 so you have plenty of time to visit and get lost in the impressive structural piece.  For more information on C-Mine and the installation, you can visit C-Mine's website here.

you may also love...

  • House De Vijlder by META

  • Grand Hotel Casselbergh by Buro II

  • City Centre Revitalization

  • BXL100